Czy zdrowa dieta może szkodzić Twoim zębom?

szkliwo

Dieta bogata w świeże owoce i warzywa pozytywnie wpływa na nasz ogólny stan zdrowia. Tego typu produkty dostarczają nam wiele składników odżywczych i pomagają w walce z nadwagą lub otyłością. A czy wiesz, że zdrowa dieta może osłabiać zęby? Niektóre pokarmy powodują kwasową erozję szkliwa. Na czym polega ten problem i jak mu zapobiegać?

 

Kwasowa erozja szkliwa to uszkodzenie powierzchni zębów, spowodowane oddziaływaniem kwasów występujących w pokarmach. Początki erozji może rozpoznać właściwie tylko stomatolog, ponieważ zmiany występują w zupełnie innych miejscach niż w przypadku próchnicy. Prędzej czy później problem jednak daje o sobie znać nieprzyjemną i bolesną nadwrażliwością zębów na ciepłe i zimne posiłki. Zęby pozbawione ochrony szkliwa stają się coraz słabsze, matowe, żółtawe i tak cienkie, że ich brzegi są półprzezroczyste.

Jakie produkty mogą przyczyniać się do erozji szkliwa?

Erozję szkliwa powodują kwaśne produkty, przede wszystkim owoce, takie jak cytrusy, wiśnie, jagody, żurawina i ich soki, ale też napoje gazowane, zwłaszcza energetyki oraz wino i kawa. Występujące w nich kwasy powodują rozmiękczenie szkliwa oraz jego demineralizację. To natomiast prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń, ponieważ szkliwo nie ma zdolności regeneracji. Kluczem jest pH spożywanych produktów. Należy uważać na wszystkie pokarmy o odczynie kwasowym poniżej 4,5, które rozpuszczają związki chemiczne tworzące szkliwo.

szkliwo

Jak dbać o szkliwo?

  • Unikaj powolnego sączenia kwaśnych napojów
  • Podczas posiłków, łącz produkty kwaśne z zasadowymi, np. mlecznymi, które zniwelują działanie kwasów
  • Do picia wybieraj wodę niegazowaną
  • Po spożyciu kwaśnych pokarmów ze szczotkowaniem zębów odczekaj 30 minut
  • Szczotkuj zęby dwa razy dziennie pastą odbudowującą szkliwo
  • Regularnie kontroluj stan swoich zębów u stomatologa

Zobacz także: Jak dbać o zęby? FAKTY I MITY

szkliwo ochrona